Info

Tijdens de festiviteiten rond de bevrijding wordt aandacht besteed aan de navolgende thema’s:

Operatie Blackcock 

De gemeente Echt-Susteren herdenkt de bevrijding van het ‘Smalste Stukje Nederland’ van september 1944 tot en met januari 1945 tijdens Operatie Blackcock.  Operatie Blackcock was een militaire operatie van het Britse leger in Nederlands Limburg. De operatie had als doel om in de driehoek Geilenkirchen-Roermond-Sittard het westelijke front te verleggen naar de Roer.  Susteren lag gedurende vier maanden in de frontlinie en werd zwaar getroffen door oorlogsgeweld.

Ooggetuigen: Door met operatie Blackcock, 16 januari 1945

Op 16 januari 1945 klaart de mist weer op en kunnen de Britten door met operatie Blackcock. Het doel van de operatie is de bevrijding van de Roerdriehoek tussen Roermond en Susteren. Hoewel de schaal van de operatie niet speciaal groot is, is het wel een bijzondere operatie:

Crossing borders

Met de betrokkenheid van de buurgemeenten Maaseik (B) en Selfkant (D) wil de gemeente Echt-Susteren benadrukken dat herdenken verbindt. De drie gemeenten onderhouden sinds enkele jaren nauwe contacten op het gebied van recreatie, toerisme, cultuur en sport en willen ook deze herdenking aangrijpen voor het gezamenlijk stilstaan bij deze belangrijke historische gebeurtenis.

Renovatie PAK-kanon Susteren

Op het Raadhuisplein in Susteren staat een blijvende herinnering aan het oorlogsgeweld in het ‘Smalste Stukje Nederland’. Het Duitse 88mm PAK 43/41 antitank-kanon is door de Engelse bevrijders aan de bevolking van Susteren geschonken. Van dit type kanon zijn er wereldwijd slechts enkele exemplaren bewaard gebleven.

Het kanon wordt dit jaar grondig opgeknapt en geconserveerd om vervolgens weer te worden teruggeplaatst op het Raadhuisplein als prominente verwijzing naar deze heftige periode.

‘’t Knón oppe Mért’ werd ooit bezongen door de vermaarde Jansse Bagge Bend uit Susteren.

Dr. Edith Stein, Patrones van Europa

Edith Stein, jodin, filosofe, bekeerling tot het katholieke geloof, karmelietes, werd als jongste van elf kinderen geboren in een orthodox joodse familie op 12 oktober 1891. Zij studeerde Duits, filosofie, psychologie en geschiedenis aan de universiteiten van Breslau, Göttingen en Freiburg im Breisgau.

Op 9 augustus1942 werden Edith Stein en haar zus Rosa vergast in het concentratiekamp Auschwitz. Ze waren een week eerder opgepakt in het klooster van de zusters karmelietessen in Echt. Daar hadden ze in 1938 hun toevlucht gezocht omdat ze als katholieken van joodse afkomst in hun geboorteland Duitsland niet meer veilig waren.

Paus Johannes Paulus II verklaarde Edith Stein op 1 mei 1987 bij zijn bezoek aan Keulen zalig. Op 11 oktober 1998 werd zij te Rome heilig verklaard om een voorbeeld te zijn voor de moderne mens.

In 1999 benoemde de Paus Edith Stein tot Patrones van Europa en in 2005 tot Patrones van de wereldjongerendagen.

Berging wrak Short Stirling

Op donderdagavond 10 september 1942 stegen acht jonge bemanningsleden vanuit Oakington op in de Stirling W7360 MG-M. Het toestel maakte deel uit van de Pathfinder Force, een operationele eenheid met vliegtuigen gespecialiseerd in het markeren van doelen. Ditmaal waren de steden Neuss en Düsseldorf het doelwit, maar voordat die laatste stad bereikt werd, werd het toestel onder vuur genomen door een Duitse nachtjager. Het vliegtuig stortte neer naast Abdij Lilbosch in de gemeente Echt-Susteren. Hiermee behoort het tot de lijst van 33 vliegtuigen die op de avond van de bombardementen in Neuss en Düsseldorf niet terugkeerden. Bijzonder aan deze gebeurtenis is dat een van de bemanningsleden, namelijk (Pilot Officer) Philip Freberg uit handen van de Duitsers wist te blijven en in Engeland aankwam, waar hij verslag deed van wat er zich die avond had afgespeeld.

In september 2019 wordt de opgraving van het wrak van de Stirling gestart. De opgraving is tijdens een kijkdag op 28 september in het bijzijn van de nabestaanden van de bemanning te bezichtigen.