jan
Herdenking WO2

Het kanon van Susteren is na een maandenlange opknapbeurt weer terug op het Raadhuisplein.

Een nieuwe verflaag in originele kleur en het nodige reparatie-werk.

Ons kanon
Terwijl militairen van de Groep Geleide Wapens in Vredepeel het kanon van 6000 kilo op de millimeter nauwkeurig op de sokkel weten te plaatsen, kijken omstanders belangstellend toe: “Dit is niet zomaar een kanon. Dit is ons kanon. Het kanon van Susteren.”

Duits kanon
Al 75 jaar staat het kanon in Susteren. In januari 1945 is het achtergelaten door de Duitsers. De PAK 43/41 (Panzer Abwehr Kanone) is in al die jaren van vijandelijk oorlogstuig opgeklommen naar symbool voor de vrede. “Ook al is dit een Duits kanon. Het herinnert ons het belang van vrede en veiligheid,” vertelt een Susternaar.

Geen museumstuk
“Londen heeft de Tower Bridge, Parijs de Eiffeltoren. En ja, wij hebben het kanon.” Wethouder Peter Pustjens meent wat hij zegt. “Dit kanon hoort niet in een museum en blijft voor altijd in Susteren als het aan de gemeenteraad ligt.” Het kanon schopte het zelfs tot een lied van de Jansse Bagge Bend.

Voltreffers
Het imposante stuk geschut joeg in de Tweede Wereld Oorlog schrik aan bij de geallieerden. De vier witte ringen die op de lange loop zijn geschilderd symboliseren voltreffers en bewijzen dat het kanon van Susteren dodelijk effectief is geweest in de oorlogsjaren.

Vastelaovend
Tegenwoordig is het Raadhuisplein met het kanon een vreedzame ontmoetingsplek. Het vervult ook een centrale rol tijdens de Vastelaovend: “Vanaf hier schieten we de Vastelaovend in, niet met dit kanon natuurlijk.” Cor Voorter is van de werkgroep kanon van Susteren. Ook hij is natuurlijk blij dat de operatie geslaagd is: “Zonder de hulp van defensie was dat een stuk lastiger geweest.”

Commandant
Het kanon is bij een gespecialiseerd bedrijf, Global Coatings, in Echt opgeknapt. De militaire ondersteuning werd onder andere geregeld door Susternaar Jos Kuijpers. Hij wordt binnenkort de nieuwe commandant van de legerbasis in Vredepeel.

Related Posts