jan
Herdenking WO2

De gemeente Echt-Susteren heeft zaterdag 75 jaar bevrijding gevierd met een slagveld.

De slag om Baakhoven, die precies 75 jaar geleden plaatsvond, werd nagespeeld op het terrein van de plaatselijke schutterij.

Re-enactment
Dat werd gedaan met een re-enactment. Dat is het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, door deelnemers in historische kostuums. Zo’n zestig tot tachtig re-enactors verzamelden zich in Susteren, waar het terrein van Schutterij St. Sebastianus was omgetoverd tot een militaire bivak.

Educatie
Een van die re-enactors is Peter Gulikers. Het belangrijkste aan het naspelen van deze historische gebeurtenis vindt hij het educatieve aspect. Hij is van mening dat een verhaal veel meer indruk maakt wanneer je het ook kunt zien en als toeschouwer kunt ervaren. Met name bij de jeugd zou dat veel beter beklijven, aldus Gulikers. Hij is dan ook groot voorstander van educatie over de plaatselijke historie.

Duitsers
Niet alleen lokale re-enactors deden mee aan deze activiteit; uit het noorden van het land zijn verenigingen gekomen en er is zelfs een vereniging van re-enactors uit Duitsland die een nazi-departement naspelen. Deelnemer Michael Witt vertelt dat het voor hem niet raar voelt om als Duitser een onderdeel van de nazi-troepen na te spelen. Ook voor deze re-enactors staat het belang van inzicht krijgen en geven in de historie voorop.

Blackcock
De slag om Baakhoven was onderdeel van operatie Blackcock. Die operatie had als doel de Roerdriehoek van Susteren tot Roermond te bevrijden. Op een terrein bij het bivak hadden de Duitse troepen versterkingen aangebracht in de hoop de Britse opmars te kunnen tegenhouden. Komend vanaf de Baakhoverweg zouden de Britten er alles aan doen om dit strategisch belangrijke punt op de Duitsers te veroveren, waarmee de weg kon worden vrijgemaakt voor de bevrijding van Susteren en Echt.

Op het re-enactment van de slag om Baakhoven kwamen enkele honderden mensen af.

Related Posts